Hari ni, kite berjaya lagi buat eksperimen di dapur walaupun kedua-dua anak teruna masih dalam mode Acute Gastroetriedis. Menunya senang aje. Ala, Sup Fishball . But yang membezakan masakan sup fishball adalah fishballnya kite buat sendiri. Berbekalkan resipi dari blog orang lain.
Well, ini adalah resipi fishball :
4 ekor ikan kembung ( Paling biasa orang buat, ikan tenggiri) - isi ikan di keluarkan dan dicincang halus.
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk lada sulah
Kelima-lima bahan-bahan di atas, di gabungkan dan di ramas-ramas,di penyek-penyek, di baling-baling di dalam mangkuk besar.
kemudian kepalkan isi nya bulat-bulat sampai habis.
Didihkan air.
Rebus bebola ikan 10 minit.
Angkat dan toskan
Siap!
Ok. Jom pikir pulak esok nak masak breakfast and dinner ape. Hmmmmm......
No comments:
Post a Comment