Tuesday, July 9, 2013

Ikan siakap ala-ala masak stim

Tadi pas balik kerja terus keluarkan ikan dari freezer. Plan nk masak ikut resipi yg kawan bg kat instagram.

Main dish hari ini adalah siakap stim tanpa menggunakan method stim. Kita akan guna method LEBUR a.k.a campak-campak.

Bahan-bahan yang perlu dicincang:
1. Halia sebesar ibu jari kaki
2. Bawang putih 7 biji
3. Bawang merah sebiji
4. Lengkuas sebesar ibu jari
5. Cili padi 11 biji

Bahan yang kena ketuk:
Serai 2 batang

Bahan pelengkap rasa:
3 sudu sos tiram
5 biji limau purut yang diperah.
Garam secukup rasa
1 kiub ayam.

Sayur :
Tomato
Daun sup
Carrot
Cauliflower

Cara cara memasak:
Didihkan air.

Masukkan bawang putih, serai, lengkuas, cili padi,halia, carrot,cauliflower.

Rebus dalam 5-7 minit.

Masukkan ikan siakap, tomato,kiub ayam,bawang merah, sos tiram, jus limau purut, daun sup

Biarkan selama 8-10 minit. Try rasa. Then baru masukkan garam secukup rasa.

Biarkan selama 5 minit.

Padamkan api.

Siap!!

Senang kan??

Good night....

No comments: