Monday, July 6, 2015

Tips cara kurangkan pedih mata ketika potong bawang

Hai!

Tadi baca majalah, tibe-tibe nampak tips cara kurangkan pedih mata ketika potong bawang merah. Korang dulu mase kecik-kecik mesti elak-elak kan nak potong bawang merah? kan..kan... ?? hahahaaaaaa



Jangan amalkan sangat nanti orang terus kata kita pemalas, sekali pun sebenarnya mata korang jenis tidak tahan potong bawang. Jadi bagaimana cara untuk elak daripada mata berair ketika kupas bawang? Jom kita tengok cara ini:
1) Simpan bawang di dalam peti selama 20-30 minit sebelum memotong. Ini akan mengurangkan enzim yang dihasilkan bawang.

2) Potong bawang di dalam semangkuk air. Cara ini dapat elak 'gas' bawang tersebar di udara. Yang ini, kite selalu buat! memang mujarab! iolss boleh kupas seguni bawang kalo guna kekdah ni..

3) Cuba letak bawang di hujung pisau, kata orang dulu-dulu petua ini boleh elak daripada 'mata masuk habuk'. 

4) Boleh guna cermin mata ketika potong bawang, ini dikira cara yang paling selalu orang buat. Ini boleh bertindak sebagai lapisan pelindung.

5) Cuci bawang dalam cuka sebelum potong. Ini mengurangkan risiko mata pedih dan bau kuat bawang. 

6) Tips memasak lain adalah dengan merendam bawang dalam air selama 5-10 minit. Tambahkan sedikit garam untuk kesan terbaik.

Dah...jangan elak-elak lagi kalo mak suruh potong bawang ekh..... cuba dulu tip ni.. kompem mujarab!

 Selamat mencuba! 

No comments: