kite yang tak pandai masak pun boleh buat.
Apatah lagi yang dah ade 4 flat degree Kulinari.
Bahan-bahan Pengat Pisang :
Beberapa biji pisang kegemaran anda. Kite pilih yang ini
Sebiji gula melaka
Santan sebiji/ satu kotak
Daun pandan
1 cawan biji sagu (Rendam sagu sebelum masak lebih kurang setengah jam.)
Cara-caranya :
- Panaskan periuk
- tuang santan. Tuang sikit air ikut kepekatan yang korang nak.
- letak gula melaka dan kacau selalu. Jangan kasi pecah santan orang kata.
- lepas semua gula melaka larut, letakkan pisang yang dah di potong.
- Sentiasa kacau jangan kasi pecah santan selama 2-3minit.
- Lepas tu, masukkan sagu.
- Kacau sehingga sebati selama 5 minit.
- Siap!
Malamnya pula, kami anak beranak FIRST TIME pergi pasar malam NAIK MOTO. Memang betul-betul penuggang lebih muatan la kiteorang ni. Haha. Jejak tau motor dengan hump .
*Ternganga tengok orang proses air tebu guna machine gedabak besor.
Adam's Favourite.
No comments:
Post a Comment