Friday, February 7, 2014

Pengat Pisang in da House

Resipi Pengat pisang ni rupanya mudah aje.

kite yang tak pandai masak pun boleh buat.

Apatah lagi yang dah ade 4 flat degree  Kulinari.

Bahan-bahan Pengat Pisang :
Beberapa biji pisang kegemaran anda. Kite pilih yang ini 

Sebiji gula melaka
Santan sebiji/ satu kotak
Daun pandan
1 cawan biji sagu (Rendam sagu sebelum masak lebih kurang setengah jam.)


Cara-caranya :

  1. Panaskan periuk
  2. tuang santan. Tuang sikit air ikut kepekatan yang korang nak.
  3. letak gula melaka dan kacau selalu. Jangan kasi pecah santan orang kata.
  4. lepas semua gula melaka larut, letakkan pisang yang dah di potong. 
  5. Sentiasa kacau jangan kasi pecah santan selama 2-3minit.
  6. Lepas tu, masukkan sagu.
  7. Kacau sehingga sebati selama 5 minit.
  8. Siap!





Malamnya pula, kami anak beranak FIRST TIME pergi pasar malam NAIK MOTO. Memang betul-betul penuggang lebih muatan la kiteorang ni. Haha. Jejak tau motor dengan hump . 

 *Ternganga tengok orang proses air tebu guna machine gedabak besor.


Adam's Favourite.

*Adik dah tumbuh 5 batang gigi.

No comments: